Yeni Yönetim Kurulumuz seçildi
04.03.2017 tarihinde gerçekleştirilen genel kurulumuzda yeni yönetim kurulumuz belirlenmiştir.

Üniversiteli Öğrencilerimize Burs veriliyor.
Derneğimiz 2016 - 2017 öğretim dönemi için, başarılı ve ihtiyaç sahibi 21 Diyarbakır'lı üniversite öğrencisine, bir öğretim yılı boyunca burs vermektedir.
Katkıda bulunan üyelerimizin listesine ulaşmak için tıklayın.

Dernek Gecesi (2019)
2019 yılı Dernek gecemizin görüntülerine ilgili sayfadan ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf galerisi
Fotoğraf Galerisi.

Basında Derneğimiz
Derneğimiz hakkında basında yer alan haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

DİYARBAKIR TARİHİ

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Çayönü Tepesi'nde yapılan kazılar, bölgede ilk yerleşimin M.Ö. 9. bine dek uzandığını göstermektedir. Yörede M.Ö. 2000'lere ilişkin ilk bilgiler Hurri - Mitanni halkına ve Hurri - Hitit ilişkilerine dayanmaktadır. Anadolu'nun en eski halklarından olan Hurrilerin yaşadıkları bölge Subartu denilen, yani bugünkü Diyarbakır'ı da içine alan yöredir. M.Ö. 1200'lerde Hitit Devleti'nin Anadolu'ya göç eden deniz kavimlerinin istilaları ile yıkılmasından sonra, Hititlerin Subartu ülkelerindeki üstünlüğünü kabul eden ve yönetim boşluğuna düşen Hurri ve Aram toplulukları, küçük kent devletleri oluşturdular. Daha sonra yöre, Mezopotamya'da güçlü bir krallık olan Assur, daha sonra kısa bir dönem için Urartu egemenliğine girmiştir. M.Ö. 7. yüzyıl ortalarında İskitlerin yerleştiği Amidi kenti, M.Ö. 625'te Medlerin, M.Ö. 550'de de Perslerin egemenliği altına girmiştir. M.Ö. 4. yüzyılda Pers İmparatoru III. Darius'un İskender orduları önünde yenik düşmesiyle yörede Helenistik dönem başlamıştır. Daha sonraları yöre Partlar ve Romalılar arasında cereyan eden savaşlara sahne olmuştur.

M.S. 3. yüzyılda, İran'da başa geçen Sasani sülalesi ve Romalılar arasında el değiştiren kent, M.S. 4. yüzyılda Roma'ya bağlanmıştır. Daha sonraki dönemlerde Bizans Devleti ile Sasaniler arasında geçen savaşlar, bölgede güçlenmeye başlayan İslam ordularının üstünlük sağlamalarına neden olmuş, Hz. Ömer zamanında Diyarbakır Arap egemenliğine girmiştir. Uzun bir zaman Arap egemenliğinde kalan kent, 1085'te Selçuklu Devleti sınırlarına dahil olmuştur. Diyarbakır'ın Osmanlı Devleti'ne katılması 15 Eylül 1515'te Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşmiştir.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Diyarbakır, yüzyıllar boyunca Güneydoğu Anadolu'nun fikir, sanat, kültür ve bilim merkezi olmuştur. Önemli bir ticaret merkezi olan şehir günümüzde de bu özelliğini korumaktadır.